Tuinders schrijven boek over volkstuinen
12-05-2020
Marieke de Geus en Suzanne de Boer, enthousiaste volkstuinders op tuinpark Amstelglorie in Amsterdam, hebben een boek geschreven: Volkstuinverhalen, over het groene stadsleven. Al het mooie van volkstuinieren komt voorbij: zaaien en kweken, koken met onkruid (voor jezelf en voor je tuin), natuureducatie, wildplukken met kinderen, een Air Bee ’n Bee voor solitaire bijen, een levend archief van inheemse planten, wonen in een tiny house, thee uit eigen tuin, koken met eigen oogst of die inmaken om er later van te genieten, composteren voor het hele park, tuinhulpen kweken in een wormenhotel, hergebruik en upcycling, het bijzondere van de Wolkerstuin, waden en wadi’s, begroeide daken en een portret van pioniers in natuurlijk tuinieren. Om al deze initiatieven te ontdekken, te beschrijven en te fotograferen hebben ze veel tuinparken bezocht: in en rond Amsterdam, maar ze reden ook naar Den Helder, Groningen, Utrecht en Dordrecht.
De volkstuin heeft de toekomst
Het boek sluit af met een stuk over het belang van de gezamenlijke werkbeurten en de toekomst van de volkstuin. Want dat is de reden waarom zij Volkstuinverhalen schreven: volkstuinders onderhouden een mooi stuk groen dat veel betekent voor de stad en hun bewoners. Ze zijn pareltjes van biodiversiteit, tafeltje-dekjes voor vogels en vlinders. Dat groen moet je koesteren. Fred Haaijen, stadsecoloog in Amsterdam en zelf al 35 jaar volkstuinder op tuinpark Buikslotermeer, schreef het voorwoord. Hij weet als geen ander hoe volkstuinen bijdragen aan de biodiversiteit en een natuurlijke balans.
Over het boek
Door te laten zien welke mooie initiatieven er allemaal op tuinparken worden ondernomen, is Volkstuinverhalen eigenlijk een warm pleidooi voor het behoud van deze parken. Het boek telt 192 pagina’s gebonden in hardcover, heeft twee leeslinten en is in fullcolour uitgevoerd. Het verschijnt op 23 mei bij KNNV uitgeverij en is voor € 21,95 verkrijgbaar bij de boekhandel en via bol.com.